Moni pari kertoo eron tai sen pohtimisen syyksi, että toinen ei enää arvostanut minua. Joskus parit alkavat pitää toisiaan itsestään selvinä tai toinen muuten vain ottaa oikeudekseen purkaa pahaa oloaan toiseen.

Meillä jokaisella on suuri nähdyksi ja arvostetuksi tulemisen tarve. Se on ihmisen perustarve. Haluamme kokea, että olemme tärkeitä ja arvokkaita. Jos en tunne suhteessani saavani arvostusta, on normaalia ja luonnollista, että eropohdinnat tulevat mieleen.

Jos et ole vielä eronnut ja vasta pohdit sitä, arvostuksen puutteen kokeminen on ehdottomasti asia, jonka eteen voi vielä työskennellä. Vähintäänkin ennen eroamista on hyvä käydä kumppanin kanssa läpi, mitä tunnet ja ajattelet. On tärkeää ilmaista, missä seisot ja mitä koet.

Arvostamista voi oppia. Arvostus syntyy arvostavasta vuorovaikutuksesta ja siitä, että haluan olla toiselle hyvä. Ehkä kumppanisi ei tiedä mitä tunnet tai miten koet.

Monet parit ovat saaneet tähän kysymykseen apua käymällä pariterapiassa tai osallistumassa pareille suunnattuun retriittiin tai viikonloppuun. Peli ei ole vielä menetetty.

Jos kuitenkin olette jo päätyneet eroon tai olet ehkä toipumassa erosta siksi, että keskinäinen arvostus väliltänne oli loppunut, kannattaa käydä omat kokemukset jonkun kanssa keskustellen läpi.

Ihmiset, joilla on merkityksellisiä ihmissuhteita ja rikastavia kohtaamisia muiden ihmisten kanssa, ovat onnellisempia kuin ne, joilla tällaisia ihmissuhteita ja kohtaamisia ei ole. Ihmissuhteet rakentuvat. Ne rakentuvat luottamuksesta ja keskinäisestä arvostuksesta. Arvostamista voi opetella. Toisen arvostaminen lähtee itsensä arvostamisesta.

Monet, jotka ovat kokeneet arvottomuutta omassa suhteessaan tai omassa elämässään, ovat myöhemmin voineet löytää oman elämän arvokkuuden ja sitä kautta kokemuksen arvostetuksi tulemisesta.