Ero on molempien eroavien osalta muutos kodissa, toinen lähtee ja toinen mahdollisesti jää. Tai yhteinen koti joudutaan myymään, jolloin molempien osapuolten pitää löytää uusi koti, sisustaa se, miettiä hankintoja ja mitä viedään vanhasta kodista uuteen. Täytyy miettiä, mitä säästetään ja mitä heitetään pois. Jos välit ovat riitaisat, se voi olla hyvinkin vaikeaa.

Muuttajan osa on jossain tapauksessa helpoin, voi jättää kaiken taakseen ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Toisaalta kaikki pitää haalia jostain. Muistot, valokuvat, tärkeäksi muodostuneet esineet voivat aiheuttaa surua, jos entiseen kotiin jäävä haluaa pitää ne kaikki.

Entiseen yhteiseen kotiin jäävä joutuu käsittelemään kaiken yhteisen omaisuuden: valokuvat, legot, puoliksi poltetut synttärikakkukynttilät, pulkat, sukset, piuhat, mapitetut tiliotteet, entisen puolison röntgenkuvat, räteiksi säästetyt t-paidat. Tämä saattaa tuntua kohtuuttomalta, kun tavarat ovat kuitenkin yhteisen elämän kuluessa kerääntyneitä. Asunnon myynti voi antaa tiukatkin raamit prosessin läpiviemiselle.

Tavaroihin liittyy paljon muistoja ja tunteita, positiivisia tai negatiivisia. Tavaroita läpikäydessä kannattaa valita mukaansa vain positiivisia muistoja ja tunteita herättäviä asioita, negatiiviset voi viimeistään tässä vaiheessa laittaa pois, roskikseen tai kierrätykseen.

Uutta elämävaihetta, vanhassa tai uudessa kodissa ei kannata rasittaa edellisestä muutosta avaamattomana siirretyillä, kellarista toiseen siirretyillä pahvilaatikoilla, sitten-joskus-läpikatsottavilla joulukorteilla, leikellyillä askartelukartongeilla eikä tyhjillä hillopurkeilla.

  1. Jos mahdollista, käykää tavarat yhdessä läpi. Näin kummallekaan ei tule kohtuutonta taakkaa kodin purkamisesta. Ammattijärjestäjä voi olla hyvä apulainen, jos puheyhteys ei toimi kunnolla. Näin molemmat voivat tehdä päätöksiä, mutta niistä ei tarvitse neuvotella kahdestaan.
  2. Ota mukaasi vain positiivista energiaa tuovat tavarat, mutta hankkiudu itse eroon omista turhista tavaroistasi.
  3. Jos on lapsia, voit säästää rakkauskirjeitä ja yhteisiä valokuvia heitä varten. Tai voit olla säästämättä.
  4. Sopikaa päivämäärä, jonka jälkeen vanhaan kotiin jäänyt on vapaa tekemään lähteneen tavaroille, mitä haluaa. Näin vältytään riidoilta tilanteessa, jossa toinen on heittänyt lähteneen omaisuutta menemään tai kokee velvollisuutta säästää toisen tavaroita, jos toinen niitä mahdollisesti tarvitsee tai kaipaa.
  5. Käytä hyväksesi ”pesänrakennusenergia”, jonka ero antaa. Voi tulla tarve siivota, raivata, järjestellä, sisustaa, ostaa vanhaan kotiin uusia huonekaluja. Näin vanhaan kotiin jäävä tekee kodistaan ”oman”.

Tavarat ovat vain tavaroita, niistä ei kannata riidellä. Muistot eivät ole tavaroissa, vaikka niin voisi kuvitella. Ne ovat oikeasti meidän aivoissamme ja tavarat voivat tuoda niitä mieleen. Muistoista, niin kuin tavaroistakin, voi valita ne hyvät ja kauniit säästettäviksi. Huonot ja pahaa mieltä tuovat voi ihan hyvin unohtaa ja jättää taakseen.